fbpx

Blog

Žlčníková diéta

Chirurg radí (9): žlčníková diéta po operácii žlčníka

Máte za sebou operáciu žlčníka, ozývajú sa žlčníkové kamene alebo vás trápia bolesti žlčníka? Osvojte si základy a pravidlá žlčníkovej diéty! Uvedená diéta je zároveň vhodná aj pri ochoreniach pankreasu a pečene.
Pri chorobách a poruchách funkcie žlčníka nastávajú po príjme nevhodného jedla tráviace ťažkosti a bolesť. Popri liečbe je dôležitou súčasťou i žlčníková diéta a úprava životného štýlu.

 

Čo musíte vedieť o žlčníkovej diéte?

Základom žlčníkovej diéty je najmä zníženie množstva cukrov a tukov. Aby bola vaša strava šetrná a výživná, je potrebné si osvojiť určité princípy. Vyhľadávajte najmä potraviny, ktoré znižujú cholesterol a obsahujú dostatok živín a vlákniny.
Obmedzte, alebo sa úplne vyhnite rafinovanému cukru. V minimálnom množstve môžete použiť med a marmeládu na osladenie jedál.
Tuk zo stravy by ste nemali úplne vynechať. Vhodné je znížiť príjem živočíšnych tukov a zamerať sa na kvalitné rastlinné tuky. Najvhodnejší je olivový olej, ktorý podporuje správne fungovanie organizmu.
Strava by mala byť ľahko stráviteľná, pestrá a plnohodnotná. Odvíja sa to nielen od výberu potravín, ale aj od ich zodpovednej úpravy. Absolútne nevhodný spôsob tepelnej úpravy jedla, je vyprážanie, opekanie na tuku či fritovanie. Najvhodnejšie je naopak úprava jedla varením a dusením. Výborným pomocníkom vám môže byť parný hrniec. I teplota jedla zohráva svoju úlohu. Pokrm by nemal byť príliš horúci, ani príliš studený.
Veľmi dôležité je vyhýbanie sa priemyselne spracovaným potravinám a polotovarom.
Jedlo si doprajte radšej častejšie, no v malých množstvách. Ideálne je prijímať potravu 5-krát denne. Raňajky sú dôležitou súčasťou dňa, nevynechávajte ich. Večeru (posledné jedlo) si dajte 2-3hodiny pred spaním.

 

Aké sú vhodné potraviny resp. jedlá pri žlčníkovej diéte?

1. Mäso (zamerajte sa na chudé mäso) a mäsové výrobky:
kuracie (najvhodnejšie kuracie prsia), morčacie (najvhodnejšie morčacie prsia), bravčové (najvhodnejšia panenka), hovädzie (najvhodnejšia sviečkovica), králičie, teľacie, jahňacie, chudé ryby (aljašská treska, zubáč, pstruh dúhový a kapor), losos (max. 1x za týždeň), tuniak vo vlastnej šťave (1x za týždeň), hydinová šunka (s min. 90% podielom mäsa).
2. Vaječné bielky.
3. Mliečne výrobky (nízkotučné):
mlieko a mliečne výrobky: syry 30% tuku, biely jogurt, grécky jogurt, tvaroh, cottage cheese, mozzarela, acidofilné mlieko a kyslé mliečne nápoje.
4. Pečivo:
vodové pečivo netučné z bielej aj celozrnné múky, starší biely chlieb, ryžové chlebíčky, sucháre, piškóty.
5. Obilniny
ryža, zemiaky, pohánka, ovsené vločky, pšeničná krupica, kukuričná múka, cestoviny (najmä ryžové).
6. Ovocie (bez šupky a jadierok):
banány, jablká, marhule, broskyne, citrusy vo forme šťavy, avokádo a kompóty (v menšom množstve).
7. Zelenina (nenafukujúca, čerstvá, mrazená, sterilizovaná, domäkka upravená):
mrkva, petržlen, zeler, paradajky, listový šalát, tekvica, cuketa, zelený hrášok, cvikla a uhorky.
8. Strukoviny:
sója (sójový výrobok tofu) – 1x za týždeň, červená šošovica (nenadúva) – 1x za týždeň.
9. Nápoje:
minerálne vody nesýtené, bylinkové čaje, voda ochutená citrusovou šťavou, biela káva, nealkoholické nápoje.
10. Iné:
– polievky (vývary zo zeleniny a mäsa),
– dochucovadlá: škorica, rasca, fenikel, bobkový list, vanilka,
– tuky: olivový olej, repkový olej, ľanový olej, maslo (v menšom množstve).

 

Aké sú nevhodné potraviny resp. jedlá pri žlčníkovej diéte?

1. Mäso (vyhýbajte sa tučným mäsám) a mäsové výrobky:
tučné červené mäso (bravčový bôčik, bravčová krkovička), divina, vnútornosti, údeniny, slanina, mäsové výrobky (tlačenka, klobásy, jaternice, mäsové konzervy, paštéty, párky), surové mäso,  tučné ryby, morské plody, rybacie konzervy v tuku a surové ryby.
2. Vaječné žĺtky (3-4ks za týždeň).
3. Mliečne výrobky (plnotučné):
mlieko a mliečne výrobky: vysoko tučné, zrejúce a tavené syry, smotanové jogurty, smotana, šľahačka a bryndza.
4. Pečivo:
ešte teplé, čerstvé pečivo, knedle, kysnuté cesto, lístkové cesto a linecké cesto.
5. Obilniny:
krúpy.
6. Ovocie (so šupkou a jadierkami, kôstkové a drobné ovocie):
hrušky, maliny, černice, ríbezle, egreše, čučoriedky, ďatle, figy, kiwi a hrozno.
7. Zelenina (nafukujúca):
cesnak, cibuľa, pór, kel, kapusta reďkovka, paprika a huby.
8. Strukoviny:
hrach, šošovica, fazuľa a cícer.
9. Nápoje:
sýtené (bublinkové) nápoje, silný čierny čaj, alkoholické nápoje (destiláty, pivo, víno), sirupy, silná káva (najmä „turek“) a čierna káva (bez mlieka a cukru) – max. 1x za deň.
10. Iné:
dochucovadlá: bujóny, majonéza, tatárska, kečup, ocot, horčica, worcester omáčka, sójová omáčka, ostré korenie a kakao,
konzervované jedlá, instantné jedlá (polievky) a jedlá rýchleho občerstvenia (napr. hranolčeky),
orechy, mak a kokos,
pochutiny: koláče, múčniky, cukroviny, čokoláda, čipsy a rôzne pochutiny,
tuky (bravčová masť, maslo vo väčšom množstve, rastlinné margaríny typu Flora, Rama).

 

Na čo by sme nemali zabúdať pri úprave životného štýlu počas žlčníkovej diéty?

1. Dostatočný pitný režim (min.1,5 litra čistej vody!)
2. Primeraná hmotnosť.
Existujú rôzne výpočty ideálnej hmotnosť. Je to ovplyvnené vekom, pohlavím, zložením tela … Najrýchlejší a najjednoduchší výpočet: výška (v cm) mínus 100 sa rovná ideálna váha (v kg). Napr. pri 170 cm vysokom človeku vychádza váha 70 kg. Toto berte prosím ako veľmi orientačné číslo. Každý človek je individuálny s vlastnou hmotnosťou, pri ktorej sa cíti výborne. Ak však má človek pri 170 cm váhu 100kg a viac mal by zvážiť zmenu životného štýlu, aby zlepšil svoj zdravotný stav a vyhol sa prípadným zdravotným ťažkostiam v budúcnosti.
3. Pravidelný pohyb a oddych.
4. Vyhýbanie sa stresu.
5. Doplnky výživy.
Vhodné je doplniť stravu doplnkami výživy: probiotiká, vitamín C, vitamín D3, Omega 3 mastné kyseliny, multivitamín. Pri výbere sa poraďte sa so svojim lekárnikom.

SME ZMLUVNÝM PARTNEROM UNIONU a DÔVERY v odbore JEDNODŇOVÁ CHIRURGIA. Skryť